Zăpadă portocalie în sudul Moldovei. Cum explică meteorologii fenomenul inedit

Embed:

Ninge cu fulgi portocalii în raioanele Taraclia, Vulcăneşti, Comrat şi Giurgiuleşti. Oamenii au filmat şi au distribuit pe reţelele de socializare imagini cu zăpada portocalie care s-a aşternut în mai multe sate. Potrivit specialiştilor de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, acest fenomen se datorează unei furtuni de nisip din Africa de nord.

"Ciclonul sudic care se deplasează pe teritoriul nostru a cuprins şi furtuna de praf din Africa de Nord. N-ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru populație. N-ar trebui să ajungă până la Chişinău. Va murdări hainele persoanelor şi maşinile la fel", a spus meteorologul Ghenadie Roșca.

Astfel, praful saharian a ajuns în sudul Republicii Moldova. Meteorologii spun că zăpada portocalie va cădea atât timp cât vor ţine ninsorile. Un fenomen asemănător este și în România, iar în Grecia, pe insula Creta praful portocaliu a acoperit totul. 

În Soci, praful portocaliu a cuprins atât vârfurile munţilor, cât şi pistele de schiat. Turiştii nu s-au speriat, ci au filmat fenomenul şi l-au postat pe Instagram. În Odesa, de asemenea, oamenii au fost surprinşi de zăpada galbenă.

Autorităţile ucrainene au trimis probe la Centrul de Laborator al Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Securitatea Alimentelor și Protecția Consumatorului, care au stabilit că zăpada nu prezintă pericol pentru oameni.

Lasă un comentariu