ZĂPADĂ în aprilie. Ninsorile provoacă haos şi ambuteiaje în ţară

Embed:

Ninsoarea a pus stăpânire astăzi pe întreaga ţară. Intemperia a făcut ravagii pe mai multe trasee, iar din cauza vizibilităţii reduse, zeci de maşini au derapat de pe şosea şi au ajuns în şanţuri.

Frigul şi ninsorile abundente crează panică şi printre agricultorilor. Ei spun că recolta de cireşe, caise şi mere, din acest an este compromisă, iar munca şi investiţiile s-au redus la zero în câteva ore. Prim-ministrul Pavel Filip a cerut o evaluare urgentă a pagubelor provocate de ninsorile din ultimele 24 de ore şi a solicitat responsabililor să propună un plan de măsuri pentru remedierea situaţiei.

La sfârşitul lunii aprilie, a viscolit ca în mijlocul iernii. Intemperia a dat peste cap traficul rutier. De exemplu, pe traseul Chişinău - Comrat s-a circulat cu dificultate. Iar vizibilitatea a fost de maxim zece metri. Din cauza condiţiilor extreme, şoferul acestei autocisterne s-a izbit într-un microbuz care staţiona pe marginea drumului.

Acest şofer nu şi-a mai putut continua drumul din cauza zăpezii. 

Potrivit Ministerului Transporturilor, pentru deszăpezirea traseelor din ţară au fost antrenate 22 de autospeciale şi s-au folosit peste 200 de tone de antiderapant.

Frigul şi ninsorile abundente îngrijorează agricultorii. Ei spun că recolta de cireşe, caise şi mere, din acest an este compromisă.

"Prognoza mea, roada de la vie se va pierde. Pe când roada de la persic o să cadă 20 la sută nu mai mult. Floarea încă nu a căzut şi fructul din centru este cumva protejat", a spus agricultorul Alexandru Zavtoni.

Fermierii fac tot ce le stă în puteri pentru a-şi salva munca.

"M-am pregătit cu gropi. Am pus deja crengile care am curăţat livada. Când am văzut zăpada am zis ca nu mai merg că săi dau foc nu mai pot bate vintul", a zis agricultorul Alexandru Zavtoni.

Îngrijoraţi de situaţie, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au creat o comisie specială, care va evalua pagubele din fiecare raion al ţării.  

Potrivit specialiştilor, agricultorii care au reușit să facă lucrările de fertilizare a culturilor de toamnă nu vor fi afectați substanțial. În acest moment, cei mai expuşi pericolului sunt pomii tineri.

"Ceea ce avem la moment este o situaţie care nu poate fi încă catalogată drept catastrofală, dar fiind faptul că la moment sunt afectate cel mai mult culturile sâmburoase. Este vorba despre cireşi, persic, cais, vişinul prunul", a afirmat viceministrul Agriculturii, Iurie Ușurelu.

Directorul Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe "Moldova-Fruct", Iurie Fală, spune că cel mai mult au de suferit pomii, care deja sunt în floare.

"Ei o să vegeteze, dar nu mai înfloresc a doua oară, pentru că recolta e compromisă. Pierderea recoltelor de fructe, la cireşi, la caişi, la mere. Este o situaţie destul de catastrofală pentru pomicultori în deosebi", a declarat directorul Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe "Moldova-Fruct", Iurie Fală.

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut o evaluare urgentă a pagubelor provocate de ninsorile din ultimele 24 de ore şi a solicitat responsabililor să propună un plan de acţiuni în acest sens. Despre situaţia din agricultură se va discuta mâine, într-o şedinţă specială, la Guvern. 

 

Lasă un comentariu