Zebre ucigașe în Capitală! Ce spun pietonii şi cum se apără şoferii

Embed:

Trecerile de pietoni slab iluminate, neatenția șoferilor și viteza excesivă sunt printre cele mai frecvente cauze care duc la producerea accidentelor rutiere în Capitală. Potrivit datelor poliţiei, în ultimii patru ani, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în accidente, în Chişinău, a crescut cu aproape 25 la sută. În jumătate dintre cazuri au fost implicaţi pietoni sau bicicliști. Vă atenţionăm că urmează imagini care vă pot afecta emoţional.

Unii locuitori ai Capitalei spun că îşi pun viaţa în pericol şi riscă să fie accidentaţi chiar şi atunci când traversează strada regulamentar. 

Şi dacă pietonii acuză șoferii de faptul că nu le acordă prioritate, atunci conducătorii auto spun că îi observă cu greu din motiv că străzile sunt prost iluminate.

Trecerile de pietoni din Capitală sunt periculoase nu doar din motiv că sunt slab iluminate, dar şi pentru că marcajul rutier aproape că lipseşte pe străzi. Potrivit specialiştilor din domeniu, ţara noastră a rămas în urmă cu aproape 20 de ani în ceea ce priveşte tehnologia de aplicare a acestuia şi vopseaua folosită. Statele dezvoltate aplică o substanţă care se şterge mult mai greu, dar care este şi mult mai costisitoare.

Pentru a reduce numărul tragediilor, autorităţile îşi propun să ilumineze toate zebrele din Capitală și să instituie limita de viteză de 30 de kilometri la oră în unele zone din oraş. Prevederile se regăsesc într-un proiect, propus spre dezbateri publice, pentru realizarea căruia sunt necesare peste 23 de milioane de lei.

"Străzile noi cu siguranţă vor avea şi sunt deja proiectate aceste intersecţii la nivel european de siguranţă", a afirmat şeful Direcţiei Transport Primăria Chişinău, Igor Gamreţchi.

Între timp, pentru a-i disciplina pe toţi participanţii la trafic, Inspectoratul Național de Patrulare a lansat operaţiunea "Pietonul", în cadrul căreia atât pietonii, cât şi şoferii care nu respectă regulamentul rutier, sunt sancţionaţi.

Lasă un comentariu