Zi istorică! Preşedintele Franţei a fost ales Emmanuel Macron

Embed:

Zi istorică pentru Franţa. Ţara a ales cel mai tânăr preşedinte din toate timpurile. Centristul Emmanuel Macron, în vârstă de doar 39 de ani, este noul lider de la Paris. El a câştigat detaşat, cu 66,1 la sută dintre voturi, al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Contracandidata lui, Marine le Pen, a declarat după alegeri că a pierdut o luptă, nu tot războiul.

Preşedintele ales al Franţei, Emmanuel Macron a ţinut un discurs în faţa susținătorilor săi care sărbătoreau lângă Muzeului Luvru.

"Voi lucra pentru voi deoarece mi-ați oferit încrederea. Voi servi ţara cu dragoste. Trăiască republica noastră! Trăiască Franţa", a spus preşedintele ales al Franţei, Emmanuel Macron.

Preşedintele ales al Franţei, Emmanuel Macron, s-a întâlnit cu actualul lider de la Paris, Francois Hollande. Cei doi au fost prezenţi la evenimentul de comemorare dedicat încheierii celui de-al Doilea Război Mondial de la Arcul de Triumf din capitala Franţei. Francois Hollande, a anunţat că succesorul său va fi inaugurat duminică. 

Macron a fost felicitat şi de contracandidata Marine Le Pen.  

"Îi urez succes lui Emmanuel Macron în faţa schimbărilor şi provocărilor pe care va trebui să le confrunte Franţa. Vreau să le mulţumesc celor peste 11 milioane de oameni care m-au votat şi au avut încredere în mine", a spus oponentul lui Emmanuel Macron, Marine Le Pen.

După ce a aflat că a pierdut bătălia, ea a plecat într-un club de noapte, unde a fost surprinsă dansând. 

Emmanuel Macron pledează pentru rămânerea Franței în Uniunea Europeană deşi crede că Blocul Comunitar trebuie să treacă printr-un set de reforme, mai ales că, potrivit lui, jumătate dintre francezi sunt nemulțumiți de programul UE. Iar Marine Le Pen, crede că Franţa trebuie să iasă din Uniunea Europeană şi să se afirme pe plan internaţional.

Jurnalista din Moldova, stabilită la Paris, Elena Zagnat spune că prin votul masiv pentru Macron francezii au dat de înţeles că nu-şi doresc să se izoleze şi vor să rămână în Uniunea Europeană. 

"Marine le Pen a promovat cu vehemenţă ideea închiderii graniţelor a ieşirii Franţei din UE, ea dorind să oprească şi imigraţia masivă inclusiv cea a europenilor. Astfel, bineînţeles, victoria lui Emmanuel Macron este un motiv de sărbătoare şi pentru milioanele de imigranţi de aici din Franţa", a afirmat jurnalista stabilită la Paris, Elena Zagnat.

Anterior Le Pen a susţinut anexarea Peninsulei Crimeea, şi a calificat conflictul din Ucraina drept un război civil. Iar în 2014, pe când era deputat în Parlamentul European, a criticat decizia Comisiei de a dubla cotele de export pentru merele, prunele şi strugurii moldoveneşti. 

"Prin acest nou proiect care se referă la Moldova, se oferă o speranță unor nefericiți, în timp ce în toată Franța, agricultorii ies la grevă și se revoltă față de diminuarea preţurilor şi imposibilitatea de a vinde produsele franceze pe piaţa autohtonă", a menționat oponentul lui Emmanuel Macron, Marine Le Pen.

În turul al doilea al prezidenţialelor din Franţa, prezenţa la vot a fost cea mai mică de după 1969 - doar 75%.

Lasă un comentariu