Zi tristă și pentru Moldova. Mai mulţi politicieni din țara noastră au transmis condoleanţe Casei Regale și tuturor românilor

Embed:

Moartea ultimului monarh al României este o veste tristă și pentru locuitorii din ţara noastră. Mai mulţi politicieni de la Chişinău au transmis condoleanţe Casei Regale şi tuturor românilor. 

Unii istorici şi analişti politici spun că Regele Mihai I a fost unul dintre cei mai înţelepţi domnitori ai ţării vecine, care a jucat un rol important în aderarea României la Uniunea Europeană şi care a susţinut românii din Moldova.

Mâine, de la ora 18:00, la Catedrala Teodora de la Sihla din Chişinău, va fi oficiată o slujbă în memoria suveranului.

Regele Mihai I s-a adresat românilor abia la 21 de ani de la Revoluţie, pe 25 octombrie 2011, când împlinea 90 de ani. Atunci, monarhul a fost invitat să ţină un discurs în faţa Parlamentului de la Bucureşti, unde nu a uitat să vorbească şi despre românii din Moldova.

"Nu trebuie niciodată uitați românii și pământurile românești care ne-au fost luate, ca urmare a împărțirilor Europei în sfere de influență. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în țara noastră sau dacă vor să rămână separați. Europa de astăzi este un continent în care popoarele și pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii. Ei sunt toți parte a națiunii noastre și așa vor rămâne totdeauna", a spus Regele României, Mihai I.

Regele Mihai I a vizitat pentru prima dată ţara noastră în 1941, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. În anul 2006, el s-a întors pe teritoriul dintre Prut şi Nistru pentru a participa la inaugurarea și sfințirea Cimitirului Românesc de lângă localitatea Țiganca din raionul Cantemir. Istoricul Ion Varta spune că monarhul a avut un rol decisiv în soarta României.

"A făcut foarte mult pentru aderarea României la Uniunea Europeană, la NATO și a pledat și pentru Republica Moldova pentru că a considerat că are și pentru cetățenii Moldovei o datorie sfântă și-a onorat-o cu multă dăruire sufletească. Pentru acest lucru noi trebuie să-i fim recunoscători", a spus istoricul Ion Varta.

Istoricul afirmă că regele Mihai a fost unul dintre cei mai blânzi şi înţelepţi monarhi ai statului vecin.

"Îl deplângem pe ultimul mare actor de pe scena politică din perioada celei de-a doua conflagrație. El a avut un rol decisiv în soarta României și în soarta unor țări europene. Spuneam că ieșirea României din război de partea Germaniei și trecerea în tabăra aliaților a scurtat durata celei de-a doua conflagrații și a avut drept urmare salvare de la pierzanie a sute de mii de oameni", a mai adăugat istoricul Ion Varta.

Iar analistul Petru Bogatu spune că regele Mihai I s-a remarcat prin faptul că a reușit să refacă reputația monarhiei constituționale.

"Este un simbol al României și al Basarabiei, dacă vreți, pe care a iubit-o  și practic cu ocazia tuturor aparițiilor sale publice și-a amintit de Basarabia, de durerea Basarabiei, de problemele ei,a  propus soluții. A fost unul dintre cei mai mari români din toate timpurile. A fost o fire nobilă, un sânge albastru care a avut mereu încredere în vocația democratică a României", a afirmat analistul politic Petru Bogatu.

La scurt timp după ce s-a aflat despre decesul regelui, premierul de la Chişinău, Pavel Filip, a transmis sincere condoleanţe Casei Regale a României. În scrisoarea sa de compasiune, şeful Executivului a menţionat că Moldova este alături de poporul român în aceste momente de profundă tristețe și va păstra vie memoria Majestății Sale. 

Şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că este profund îndurerat de trecerea în neființă a Regelui Mihai I. Şeful Legislativului a scris un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care a transmis condoleanțe Familiei Regale şi tuturor românilor.

Cu un mesaj de condoleanțe a venit și primarul suspendat al Chişinăului, Dorin Chirtoacă. El a subliniat că Regele Mihai I, alături de înaintașii săi, Regele Carol I, Regele Ferdinand și Regina Maria, a făcut dreptate României.

Potrivit lui Chirtoacă, drapelul Primăriei Chişinău, precum şi cele ale Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei din Moldova urmează a fi coborâte în bernă pe întreaga durată a funeraliilor, iar o stradă sau un bulevard din Chişinău trebuie să poarte numele Regelui Mihai.

Lasă un comentariu