Zile de foc în Europa. Nouă ţări se află sub Cod Roşu de temperaturi extreme

Embed:

Bătrânul continent se confruntă, în aceste zile, cu temperaturi extreme. Nouă țări din Europa se află sub cod roșu de căldură, iar alte zece - sub cod portocaliu, printre care şi Moldova. Astăzi, în unele localităţi din ţara noastră, s-au înregistrat maxime de până la 37 de grade, la umbră, iar în următoarele două zile se aşteaptă să fie şi mai cald.

În prezent, cea mai gravă situație este în zona Mării Mediterane, mai ales în nord-vestul peninsulei Balcanice. Potrivit meteorologilor, canicula este cauzată de un curent de aer cald care vine din nordul Africii, pe care italienii l-au numit - "Lucifer". 

În Italia, deja de trei zile, se înregistrează maxime de peste 40 de grade, la umbră. În aceste condiţii, serviciile de urgență italiene reuşesc cu greu să facă faţă solicitărilor. În trei zile, medicii au primit peste 1500 de apeluri de la oamenii afectați de căldură.
Canicula este resimţită din plin şi în Franţa.

Mai multe state, printre care și România, au emis atenționare de călătorie în această ţară, în legătură cu temperaturile ridicate. Cel mai greu o duc, însă, în aceste zile, ţările Balcanice. Croația și Serbia sunt în totalitate sub cod roșu de căldură.

În Croația s-au înregistrat până la 40 de grade, la umbră, iar ca să facă faţă caniculei, localnicii au dat buzna în piscine şi în magazinele de îngheţată. Extrem de cald este şi în Serbia, Ungaria, Bosnia și Herțegovina şi România.

Meteorologii de peste Prut au emis cod roșu de caniculă pentru 12 județe din vestul și sud-vestul țării vecine, în timp ce pe restul teritoriului României este cod portocaliu. Căldura se va menține până la începutul săptămânii viitoare.

Lasă un comentariu