Menu

Ziua Limbii Române! Imnul "Limba Noastră" împlinește 100 de ani

Sărbătoare dublă. Să știți că imnul nostru Limba noastră" împlinește tocmai o sută de ani. Pentru  prima dată acesta a fost publicat de către Alexei Mateevici în revista "Luminatorul" în 1917. Colega noastră, Liuba Maxim a reușit să o răsfoiască și a aflat mai multe lucuri curioase  despre primele publicații în limba română. 

În colecția Carte Veche și rară de la Bibliotecă Națională am găsit o serie întreagă de reviste în limba română apărute în perioada interbelică. Printre acestea se numără "Cuvânt moldovesc" și "Luminatorul".

Publicația a luminat la propriu cititorii de atunci și a fost  tipărită și în timpul celui de al 2-lea război mondial.

Luminatorul a fost o pista de lansare a mai multor personalități marcante de la noi din țară, printre care Alexei Mateevici, autorul imnului Limba Noastră.

Revista era scrisă în grafia chirilică și limba rusă. Așa că la început cititorii erau instruiți cum să citească corect publicațiile.

Unul dintre primele ziare în limba română este "Raza". Deși era editată de biserică, acolo se regăseau articole din diverse domenii.

Articolele erau scrise de doar 2 persoane și era în format A2. Răsfoind ziarul am găsit și imagini unice cu Chișinăul de altă dată.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.