Ziua muncii la vecini. "1 mai" a fost sărbătorit în mai multe oraşe din lume

Embed:

Ziua Muncii a fost sărbătorită, astăzi, cu mare fast în mai multe ţări, inclusiv în statele vecine. Românii au profitat de mini vacanţa de trei zile şi au mers la mare sau în munţi. Iar ruşii şi ucrainenii au organizat tradiţionala Paradă de întâi Mai. Exact ca pe vremuri, manifestanţii au mărşăluit pe străzile din Moscova şi Kiev cu steaguri şi baloane în mâini. 

În toate oraşele mari din Rusia, evenimentele dedicate Zilei Muncii au început la ora zece dimineaţa. Doar în Piaţa Roşie de la Moscova s-au adunat peste o sută de mii de oameni. La paradă au ieşit,  astăzi, şi ucrainenii.

Manifestaţiile din centrul Kievului au fost monitorizate de 200 de poliţişti, mobilizaţi pentru a asigura ordinea publică. Între timp, în regiunea Viniţa, 20 de indivizi mascaţi au atacat participanţii la paradă şi au încercat să le ia steagurile. Agresorii au fost reţinuţi. 

Ziua Muncii a fost marcată şi în România, unde, în loc să iasă la paradă, oamenii au mers la mare. Mii de turişti au sărbătorit pe litoral, dar puţini au avut curajul să intre în apa rece. Unii s-au cazat în staţiunile în care se odihneau şi pe timpul comuniştilor.

Şi dacă majoritatea oamenilor, astăzi, au chefuit, atunci muncitorii din mai multe țări asiatice, precum Cambodgia, Filipine și Hong Kong, au profitat de sărbătoare pentru a cere condiții decente de muncă.

Ziua Muncii este sărbătoare oficială în 66 de ţări. În această zi, în anul 1886, muncitorii din Chicago au organizat o grevă şi au cerut ca ziua de muncă să fie redusă la opt ore. Manifestaţiile s-au încheiat cu violenţe între protestatari şi poliţie.

De atunci, pe 1 Mai, se desfăşoară manifestaţii, în amintirea grevei muncitorilor americani. În perioada sovietică, în toate republicile unionale oamenii ieşeau la parade solemne.

Lasă un comentariu