Ziua Naţională a Franței, sărbătorită cu mare fast

Franța a îmbrăcat astăzi straie de sărbătoare. De Ziua Naţională, în marile oraşe au loc parade militare, iar cea mai fastuoasă din ele se desfășoară pe renumitul bulevard din Paris, Champs-Elysees. Președintele francez, Emmanuel Macron, a venit la ceremonie la bordul unei mașini militare, apoi a interpretat împreună cu orchestra națională imnul Franței. 

La ceremonie defilează peste 3.700 de militari, inclusiv 145 de americani. În acest an, invitatul de onoare este preşedintele Statelor Unite, Donald Trump. El a venit la Champs-Elysees împreună cu soția sa Melania. Este pentru prima dată în ultimii 28 de ani când un lider american participă la această sărbătoare. Defilarea de Ziua Bastiliei este marcată şi de împlinirea a o sută de ani de la declanşarea Primului Război Mondial. Ulterior, pe nişte panouri uriaşe va fi proiectată și o animaţie cu progresele înregistrate în tehnologie şi ştiinţă în ultimul secol. Pentru vizita președintelui american, dar și evenimentele de astăzi, autoritățile franceze s-au mobilizat masiv. Sub spectrul amenințării teroriste, străzile din Paris sunt supravegheate de peste 11 mii de poliţişti şi jandarmi.

Situată în Vestul Europei, Franța are limite Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia, Monaco, Marea Mediterană, Spania, Andorra, Oceanul Atlantic și Canalul Mânecii.

De la franci, populația care a cucerit în secolul al V-lea teritoriile pe care se află Franța în prezent, provine și numele acestui stat, potrivit www.mae.ro. Franța a fost fondată, propriu-zis, în secolul al IX-lea, odată cu Tratatul de împărțire a imperiului lui Carol cel Mare, însă cel care a reușit să impună un model de putere regală a fost regele Hugo Capet, începând cu secolul al X-lea. 

Capitala Franței este Paris, iar principalele orașe sunt: Marseille, Lyon, Toulouse, Nice, Nantes, Strasbourg, Montpellier, Bordeaux, Lille, Rennes. 

În secolele XVII-XIX, Parisul se impune ca o metropolă culturală a Europei ("Orașul-lumină"), potrivit volumului "Enciclopedia Statelor Lumii" (2016). 

În prezent Paris este o adevărată metropolă culturală a lumii: 13 universități cu peste 300.000 studenți, Academia Franceză și alte cunoscute academii, College de France, biblioteci și altele.

Lasă un comentariu