Menu

Ziua refugiaților. Cum s-au adaptat aceștia în Moldova și cu ce se ocupă

În întreaga lume, este marcată astăzi Ziua Mondială a Refugiaților. Deși Republica Moldova nu este o țară atractivă pentru solicitanții de azil, peste 500 de refugiați și-au găsit la noi a doua casă.

Ei primesc o îndemnizație lunară de aproape 800 de lei și frecventează gratuit cursurile de limbă română. 

Mohamed Alabad a venit în țara noastră acum 17 ani, pentru a studia la Universitatea de Medicină și Farmacie. După ce a finisat studiile s-a întors în Siria.

Din cauza războiului, în 2010, soarta l-a adus din nou în Moldova, de această dată în calitate de refugiat.

A lăsat halatul de medic și a îmbrăcat uniforma de bucătar. Și-a deschis un restaurant cu specific oriental, după care unul de fast-food.

Îi place în Moldova pentru că aici e pace, iar alături îi este familia. Mohamed a reușit să-și facă o mulțime de prieteni în special printre refugiații din Pakistan și Turcia.

Said este din Pakistan și s-a refugiat în Moldova cu doi ani în urmă. Și-a găsit un loc de muncă și muncește din greu pentru ca să-și întrețină familia, rămasă în țara de baștină.

Ei speră că într-o zi să fie pace și să reușească  să-și vadă rudele și părinții. Dorul de casă e prea mare.

Problema cea mare pentru refugiații este obținerea cetățeniei Republicii Moldova, care se obține foarte greu.

Refugiații sunt diferiți, la fel și istoriile lor. Indiferent de țara de origine trebuie să îi ajutăm să se integreze, pentru că nu e nimic mai greu, decât să începi totul de zero.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.