Menu

Undă verde pentru imigranți în Moldova! Parlamentul a aprobat o serie de facilități la angajarea persoanelor străine

Republica Moldova deschide ușile pentru imigranți. Parlamentul a adoptat un proiect de lege ce prevede o serie de facilități la angajare. Solicitările au venit din partea companiilor din domeniul textilelor, infrastructurii sau construcțiilor, care spun că duc lipsă de muncitori calificați. Documentul a provocat discuții aprinse în Parlament. Unii deputați spun că ar putea fi pusă în pericol securitatea statului și că ar susținute interesele străinilor, în timp ce rata șomajului în țara noastră este în creștere.

Potrivit documentului, imigranții pot obține drept de muncă în țara noastră pentru o perioadă de trei ani. Eligibili sunt cetățenii străini din peste 90 de țări, care își vor putea prelungi permisul de ședere dacă vor respecta legile statului.

"Proiectul respectiv este elaborat la propunerea mediului de afaceri pentru acoperirea deficitului de forță de muncă. La depunerea actelor privind documentarea străinilor va fi prezentat nu proiectul, ci copia contractului individual de muncă. Înregistrarea contractului de locațiune la Inspectoratul Fiscal. Responsabilitatea sporită a angajatorului pentru străinii angajați la muncă în special autenticitatea și corectitudinea datelor prezentate".

Unii deputați s-au arătat îngrijorați de propunere și spun că statul ar putea scăpa procesul de sub control, iar în țară ar putea crește numărul infracțiunilor.

"Ne dăm bine seama că această forță de muncă străină nu o să vină din țările UE. O să vină din țări cu risc sporit".

"Ați evaluat riscurile pentru securitatea statului".

" În cazul în care vor fi invitate persoane din zone care prezintă risc migrațional, sau terorist sau de alt gen. În cadrul eliberării vizelor trec anumite controale. Pe teritoriul țării există instituțiile abilitate. În cazul oricărei încălcări sau apariției unui risc această persoană va fi înstrăinată de pe teritoriul Moldovei. Agentul economic va trage responsabilitatea de vigoare".

Mai mulți aleși consideră că locurile de muncă vacante ar trebui propuse doar cetățenilor moldoveni.

"Se menține un număr mare a populației inactive și o rată înaltă a populației inactive de 56 la sută. Dumneavoastră înțelegeți ce este mai important acum. Să încadrăm în muncă cei 56 la sută sau aducem oameni din străinătate".

"Nu toți cei care fac parte din acele 58 de procente sunt specialiști calificați sau ar putea acoperi acele necesități. Noi nu putem nega și renunța la acest suport al persoanelor care ar putea aduce prinos pentru economia națională".

Unii consideră însă că la mijloc ar fi interesele companiilor mari, care vor să obțină profit.

"Obscur încercați să permiteți aducerea străinilor care să fie plătiți nu cu salariul mediu, ci minim. Ascundeți esența proiectului în spatele anumitor explicații tehnocratice. Spuneți foarte clar, vrem să permitem businessului mare să aducă oameni din regiuni mai sărace ale lumii și să îi plătească cu 100 de euro pe lună, asta este esența acestui proiect".

"Noi putem să rămânem săraci și mândri, ca țară nu dăm drumul la nimeni să vină la noi, nici noi nu plecăm nicăieri, dar este o legislație, care se aplică în toată lumea".

Inițiativa a fost aprobată în prima lectură cu votul majorității deputaților. Totuși aleșii au convenit să vină cu amendamente și propuneri de îmbunătățire a proiectului pentru lectura a doua.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, în țara noastră activează legal peste 1900 de imigranți.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.